Вступ в 3Д друк. Для чого використовують 3Д принтери?

Що собою являє 3Д-друк?

Щоб розібратися у тому, для чого винайшли 3Д-принтери, уявімо собі наступне. Років 15 тому, коли ще світ не знав про 3Д-принтери, розробити об’ємну модель чи макет будь-чого, що би тільки бажалося, було нелегкою якщо взагалі неможливою задачею.

Уявимо, що ми – науковці і проводимо лекції про людські клітини чи віруси. І все, що в нас є для візуалізації – це кольорові зображення. Але не завжди можна зображеннями передати форму і об’єм об’єкта. Одноклітинні тварини, наприклад, більшості так і досі здаються пласкими через пласку візуалізацію… Тому, нам потрібно з чогось “зліпити” макет цієї клітини чи вірусу. Ми шукаємо різні матеріали, довго їх обробляємо, тратимо багато часу, зусиль і, часом, грошей. І, якщо макет буде невдалим з будь-яких причин, прийдеться повторювати всю довгу процедуру спочатку. А ще гірше, що все, з чого можна зробити макет в межа розумних витрат – це папір або пінопласт, які також не довго служать. А тепер, уявімо, що ми можемо лишень з допомогою комп’ютерної 3Д моделі зробити відповідний макет. Однотонний чи кольоровий, збірний чи суцільний, практично будь-який.

Інша ситуація. Виробниче підприємство, що виробляє кронштейни чи з’єднувальні деталі шляхом виливання з пластику чи алюмінію. І, вводячи нову деталь, потрібно зробити її прототип. Можна виточувати вручну або виточити спеціальною машиною матрицю для заливки (дуже дорогий метод, особливо, якщо потрібно потім вносити зміни в конструкції) або склеїти з пластикових виточених деталей потрібну. Всі ці методи мають одну спільну рису – багато часу і грошей. І тут на допомогу приходить 3Д-принтер, який за кілька годин зробить проектовану деталь в реальності з кількаразовою економією часу і грошей. Заплатити за розроблений традиційними методами прототип деталі розміром з мишу і заплатити за це 2000 грн. і чекати два-три тижні чи заплатити 200-300 грн. за 3Д-друк в 1-2 дні – вибір очевидний.

Інші сфери застосування

Насправді, 3Д-друк залучає дедалі більше сфер діяльності людства – наука, медицина, промисловість, машинобудування та реклама зокрема. Якщо компанія займається, наприклад, виготовленням устаткування, то з допомогою 3Д-принтера можна створити макет, навіть робочий з механічними вузлами, які будуть працювати. Такий макет можна виставити на виставках чи бізнес-ярмарках. Якщо компанія веде ресторанний бізнес – вона може мати свої унікальні сільнички чи тримачі для серветок, а також інші елементи декору. Для компанії, що робить індивідуальні металеві вироби – конструкції, стелажі, металеві сходи та поручні, можна виконати надруковану мініатюрну копію конструкції з пластику. Для виробників дверей можна робити макети дверей з варіантами стилю та полотна. Для розробників відеоігор можна зробити об’ємний макет героїв ігор чи інші артефакти. Компанії, що продають електронні гаджети чи електронні сигарети, можуть також пропонувати надруковані аксесуари для зручності використання.

Коротко про сам процес друку

В першу чергу, перед початком друку вибирається матеріал відповідно до вимог до моделі по міцності, вазі, гнучкості, температурного режиму експлуатації та, звісно ж, ціни. Це можуть бути такі матеріали, як PLA (основний), ABS, PET, Flex, HIPS, Nylon тощо. Основний метод друку – FDM, що означає, що пластик подається ниткою в спеціальний рухомий екструдер, який же є друкувальною головкою принтера. Принцип FDM принтера схожий до звичайного принтера, однак, як не дивно, в традиційному принтері використовується всього одна вісь, а в 3д-принтері – три (X,Y,Z). Для порівняння – автоматична машина лазерного гравіювання працює в двох осях (X,Y) і має більше спільного з 3Д-принтером, ніж звичайний струменевий притер на папері.

Процес друку є відносно довгим. Наприклад, модель вагою 40 г в залежності від форми та матеріалу, друкується від 3 до 5 годин. Однак, це набагато швидше, ніж ручна робота.

Як замовити 3Д-друк?

Просто зв’яжіться з нами))